NVidia GeForce Go 7300 проблем – Lenovo 3000 N200

Lenovo 3000 N200 e модел на наследника на IMB, отстъпващ по качество на прословутата серия ThinkPad, но оборудван с дискретна видеокарта, на отделен слот и с отделно охлаждане. На въпросната платка е запоен чип NVidia GeForce Go 7300 с означение GF-GO73000-N-A3. Този чип, известен с честите  си дефекти, се явява едно от слабите места на модела.
Дефектите в чиповете на NVidia от 7-ма и 8-ма серия са масово явление, като същността на проблема често е неясна и води след себе си много заблуди, както при потребителите, така и при много колеги. Симптомите варират от артефакти до пълна липса на изображение. Възможно е лаптопът да работи нормално на външен монитор, а на неговия да липсва изображение.

Проблемен видеочип NVidia GeForce 7300 goВидеокарта на Lenovo 3000 N200 с проблемен чип GF-GO73000-N-A3

Достигаме до въпроса „Възможен ли е ремонт и до каква степен този ремонт е надежден?“. Ремонтът е възможен, разбира се, а надеждността му зависи от начина на извършването му.
За да разгледаме възможностите за ремонт, първо трябва да изясним какъв точно е проблема. Някои колеги категорично заявяват, че видеочипът е „изгорял“ и единственият възможен ремонт е подмяната на цял компонент, в случая – видеоплатка. Други „колеги“ са убедени, че чипът е само „отлепен“ и проблемът ще се реши с нагряване. Трета група „колеги“ ще Ви предложат презапояване(ребоулинг), като единствена възможност за дългосрочен ремонт.
В действителност, и в трите случая се касае за заблуда.
На този етап е много трудно да се определи дали се видеочипът е само отлепен или дефектрирал. При всички положения, ако чипът бъде нагрят, най-вероятно той ще заработи, като съвсем скоро проблемът ще се появи отново. Вариантът само с нагряване на чипа обикновено е временен и е силно непрепоръчителен.
Вариантът с презапояване(ребоулинг) ще бъде успешен и дългосрочен само,  ако чипът е само отлепен. Но внимание – ако чипът е дефектен, също ще даде резултат, заради нагряването. Т.е., чипът ще заработи от нагряването, а не заради ребоулинга. При това, сработването ще бъде временно – както при обикновеното нагряване. От тук идва и заблудата, че ребоулинга е несигурен и ненадежден. Такъв е, когато е извършен не на място.
След като се запознахме с недостатъците на нагряването и ребоулинга, достигаме до единствения надежден начин на ремонт на лаптопи , а именно – подмяната на чипа с друг. Тук надеждността зависи изцяло от чипа, който ще използваме при подмяната. Желателно е използването на чисто нов чип от по-съвременна ревизия, с по-ниска степен на дефектиране. За съжаление, това води и до значително оскъпяване на ремонта, което обаче е оправдано, имайки предвид по-високата степен на надеждност.

презапояване видеочип NVidia 7300 goРазпояване на видеочип NVidia 7300 go и запояване на нов.

На снимките виждаме видеокартата на Lenovo 3000 N200 с проблемния чип GF-GO73000-N-A3. В случая чипът е подменен с втора употреба такъв, свален от платка с друг проблем. Въпреки, че чипът е употребяван, надеждността е много  по-висока, отколкото при ребоулинг,т.е, използване на стария чип.

NVidia 7300 go ремонт

 

© 2013, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Лаптоп ремонти, Хардуер с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.