Проблеми и ремонт на NVidia GeForce 8400M

Независимо с какво се занимавате,  ако през ръцете Ви са минали достатъчно умрели лаптопи, най-вероятно сте забелязали, че една голяма част от тях, са маркирани със зелен стикер, съдържащ логото на NVidia.

Това не е съвпадение - NVidia са първенци в производството на проблемни чипове при мобилните компютри.

Един от разпространите видео чипове с висока степен на дефектиране е GeForce 8400M с означение G86-630-A2.

1

Проблемите при чиповете на NVidia далеч не се изчерпват с G86-630-A2, проблемен е nForce чипсета, съпътстващ мобилните процесори на AMD, както и редица други видео чипове от 7-ма, 8-ма и 9-та серия.

В настоящата статия ще разгледаме видео чипа G86-630-A2, тъй като е доста разпространен в сравнително добри машини и се явява слабото им място. Съпътстващите го проблеми са характерни и за останалите проблемни чипове, като за nForce чипсета и по-точно MCP(Media Communications Processor) , симптомите на дефекта могат да бъдат различни.

Симптомите на дефектиралия видео чип обикновено  включват някое от следните състояния:

- артефакти на екрана;
- проблеми с драйверите и 3D приложения;
- липса на изображение – черен или бял екран;
- наличие на изображение САМО на външен монитор;
- липса на инициализация.

При изброените симптоми, лаптопът се включва и индикаторите светват. При късо съединение във видео чипа, обикновено след „майсторски“ интервенции, лаптопът може и въобще да не реагира на бутона за включване.

Като цяло, някои от изброените състояния могат да бъдат симптоми на други повреди – проблемен процесор, проблемен модул RAM памет, проблемен северен или южен мост, повреден запис в BIOS. Но ако в лаптопа е интегриран NVidia видео чип от дефектните серии, обикновено той е причината за цялостната неизправност.

Достигаме до следващата част, а именно, какво може да се направи, когато повредата е вече налице.

Проблемът с дефектиралия NVidia видео чип може да се реши както по труден, така и по лесен начин.
За съжаление, лесният начин дава твърде кратковременни резултати и разбира се, не винаги е успешен.
Отново за съжаление, трудният начин е много по-скъп и изисква както скъпа апаратура, така и специализирани умения. За сметка на това, резултатите са дългосрочни. Ремонтът се състои в подмяна на дефектиралия чип с нов такъв, от по-нова ревизия, при която дефектът е отстранен.
Лесният начин се състои в нагряване на проблемния чип, като често  е достатъчно лаптопът да се включи за кратко без охлаждане. Този начин на ремонт е силно непрепоръчителен не само, защото ефектът е временен, а и защото всяко нагряване на дънната платка или видео платката(ако е налице такава) носи рискове.

Ребоулингът(Reball), състоящ се в подмяна на контактните калаени сфери на чипа, в случая е безсмислен, въпреки, че много често се практикува. Един от големите митове в сервизната дейност на лаптопи е, че проблемните чипове всъщност са отлепени и нещата се решават с Reball. Решават се дотолкова, доколкото в процеса чипът бива нагряван и сработва временно заради това нагряване. Но целия труд по подмяната на калаените сфери е абсолютно излишен и дънната платка се подлага на излишен риск. Разбира се, възможно е чипът наистина да е отлепен, но при разглеждания в момента чип на NVidia това се случва рядко, в повечето случаи, чипът задължително трябва да бъде подменен.

Означението на чипа, с който следва да се подмени G86-630-A2 е G86-631-A2.

2

Единицата показва по-новата ревизия с температурен контролер, при която проблемът следва да бъде решен. Аналогично е при другите чипове на NVidia от 8-ма серия: G86-730-A2 следва да се подмени с G86-731-A2, G86-770-A2 с G86-771-A2 и т.н. При NVidia 7-ма серия, която също е проблемна, в означението на чиповете от по-новите ревизии е добавена буквата „T“ , напр. GF-7300-B-N-A3 следва да се замени с GF-7400T-B-N-A3.

Ако Вашият лаптоп е оборудван с някой от злополучните чипове и сте решили да го дадете за ремонт в някой сервиз за лаптопи , изискайте проблемният чип да бъде подменен.

Ако пък лаптопът Ви все още работи и не е дефектирал никога, трябва да го пазите от прегряване и да го профилактирате редовно.

© 2013, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Лаптоп ремонти, От моето ежедневие, Хардуер с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.