10 добри програми с отворен код

отворен кодБез да се спирам върху предимствата и недостатъците на Open source софтуера,  ще разгледам на кратко 10 добри потребителски програми, които работят под различни операционни системи, включително MS Windows.
Спрял съм се на локални десктоп приложения, някои от които, могат спокойно да заместват известни и скъпи комерсиални продукти.
Програмите не са конкурентни и са предназначени за различни дейности, поради което, подредбата от 1 до 10 е единстветно за прегледност, а не за отдаване на приоритет.


1. Mozilla Firefox

Едва ли има потребител, който никога не е опитвал Mozilla Firefox, а още по-малко такъв, който да не е чувал за този многоплатформен браузър, който в много държави, включително и у нас оглавява класациите на най-използван браузър.
Дори и някои от другите браузъри да го превъзхождат по някои отделни критерии, според мен, цялостно това е най-добрия браузър. Mozilla Firefox използва Gecko layout engine, който е нейния двигател.

Сваляне на Mozilla Firefox сваляне на mozilla firefox

Пощенски клиент Mozilla Thunderbird2. Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird е безплатен пощенски клиент с отворен код, който се разработва успоредно с известния браузър и също като него притежава много достойнства. Mozilla Thunderbird поддържа POP и IMAP протоколи,  както и различни файлови формати, използвани за съхранение на електронна поща, като се грижи за сигурността, поддържайки SSL/TLSMozilla Thunderbird е многоплатформена програма, която се разпространява на различни езици и определено си заслужава да бъде опитана, като алтернатива на Microsoft Outlook Express.

Сваляне на Mozilla Thunderbird сваляне на mozilla firefox

 

Графичен редактор GIMP3. GIMP

GIMP е растерен графичен редактор, който се използва за обработка и създаване на изображения, подобно на Adobe Photoshop. Проектът се поддържа от група доброволци, а названието GIMP в абревиатура на GNU Image Manipulation Program, което подсказва, че е чат от проекта GNU. GIMP е многоплатформено приложение, което почти не отстъпва по фунционалност на скъпите си платени аналози.
Независимо дали сте любител или професионалист, ако се занимавате с графична обработка, изпускате много, ако не опитате GIMP.

Сваляне на GIMP сваляне на mozilla firefox

 

векторна графика inkscape4. Inkscape

След като се спряхме на най-попълярния растерен графичен редактор с отворен код, достигаме и до Inkscape, който също е графичен редактор, но векторен и поддрържа открития формат SVG(Scalable Vector Graphics).  Inkscape се явява безплатна алтернатива на Adobe Illustrator и Corel Draw, като може да бъде използван за създаване на различни илюстрации. Inkscape е мощен инструмент за работа с илюстрации, който може да импортира и експортира различни файлови формати и може да бъде инсталиран на различни операционни системи.

Сваляне на Inkscape сваляне на mozilla firefox

 

LibreOffice5. LibreOffice

LibreOffice е безплатен офис пакет, разработван на базата на OpenOffice и съвместим с форматите на Microsoft Office. Пакетът включва всичко необходимо за един офис пакет и с негова помощ можете да извършвате текстообработка,  да работите с електронни таблици, презентации и много други.  LibreOffice е многплатформен, многоезичен и многоформатен, като по много критерии превъзхожда скъпо платения Microsoft Office. Миграцията от Microsoft Office към LibreOffice е лесна и силно препоръчителна.

Сваляне на LibreOffice сваляне на mozilla firefox

 

Audacity Audio обработка6. Audacity

Audacity е многоплатформено приложение за аудио обработка и звукозаписи. Audacity може да импортира и експортира в различни  формати – AIFF, MP3 WAV, и др. Част от възможностите на софтуера са изрязване, копиране, съединяване на звукови файлове, дейности, които са търсени най-масово.  Независимо дали сте професионалист или просто искате да създадете мелодия за Вашия телефон, няма да сбъркате ако опитате тази програма.

Сваляне на Audacity сваляне на mozilla firefox

 

avidemux7. Avidemux

След като разглоедахме Audacity , е време да се спрем на една чудесна програма с отворен код, предназначена за видео обработка. Avidemux поддържа различни файлови формати като AVI, MPEG, MP4 и ASF и изпозва различни кодеци. Avidemux се инсталира лесно на различни платформи  и може да бъде използван от всеки, който иска да извършва елементарна видеообработка, като изрязване, съединяване на видео файлове и др.

Сваляне на Avidemux сваляне на mozilla firefox

 

медиа плеър8. VLC

VLC e многоплатформен медиен плеър, който поддържа почти всички мултимедийни формати и не на последно място – различни поточни протоколи. Последното го прави много подходящ за гледане на поточно видео. В програмата са вградени множество кодеци, което елеиминира нуждата от инсталация на допълнителни пакети. VLC  може да изпълнява повече функции от обикновените плеъри, като конвертиране и стрийминг.  Присъствието му на всеки персонален компютър е повече от препоръчително.

Сваляне на VLC сваляне на mozilla firefox

 

notepad++ редактор9. Notepad++

Както показва името, програмата е подобна на известния текстов редактор notepad. А двата плюса категорично показват, че възможностите му са много по-големи. Notepad++ се използва най-вече от програмисти, като редактор на изходен код. Между много му възможности са оцветяване на синтаксиса за различни програмни езици, лесно намиране и промяна на текст, възможност за инсталиране на плъгини и др. Освен от програмисти, notepad++ може да бъде използван и от обикновени потребители, като заместител на ограничения откъм възможности notepad.

Сваляне на Notepad++сваляне на mozilla firefox

 

gnucash10. GnuCash

И за да приключа този списък, който иначе е безкраен, ще се спра на една интересна програма за управление на финанси, която може да се използва от малки фирми или семейства.  Програмата се казва GnuCash и също е многоплатформена. Програмата е проектирана за лесна използваемост, като в същото време предлага добри възможности. Извършва изчисления, чертае графики и диаграми, генерира репорти и много други.

Сваляне на GnuCash сваляне на mozilla firefox

 

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Windows, Линукс с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">