Профилактика на компютър

Все повече се убеждавам, колко важна е профилактиката на една машина. В случая, става дума за хардуерна профилактика на компютър, включваща почистване и мерки срещу прегряване.

При повечето повреди в компонентите на компютъра, много хора си задават въпроса „Защо точно на мен ми се случи??“ .  Разбира се, колкото и да се грижим за компютрите си, не можем напълно да елимираме риска от повреди. Но можем значително да го намалим. Съответно, можем и да го увеличим, както често се случва.

Освен, че компютърът има нужда от грижи, тези грижи трябва да се извършват правилно. Много компютърни потребители са с погрешни схващания за почистването на компютър. Периодично отварят кутията на машината си, изсмукват праха с прахосмукачка и смятат, че това е достатъчно. Това в никакъв случай не е лошо, но не е достатъчно. Прахът, залепнал по платките и набит в охлаждащите модули остава и ефектът е почти никакъв. Наред с това, термопастата се спича и също трябва да се сменя.

Спирам с празните приказки и започвам да карам по същество.

След като отворим компютъра за профилактика е най-добре да го издухаме с компресор, ако имаме възможност. Ако нямаме, можем да ползваме прахосмукачка, като с помощта на мека четка, отделяме праха от компонентите. След като изсмучем колкото можем, сваляме всички компоненти, които не ни мързи да свалим. Ако целим перфекционизъм, можем да свалим и дъното.

След като свалим компонентите – започваме отново с четката и прахосмукачката, ако нямаме компресор. Можем да издухаме каквото можем и с уста.

Вече сме разкарали колкото се може повече прах и трябва да разглобим охлажданията. Ако сме свалили дънната платка, можем да свалим и радиаторчетата на чиповете и, но ако не сме – няма да го правим.

Сваляме охлаждането на видеокартата:

видеокарта профилактика

Охлажданията на различните видеокарти са различни, начинът на захващане също. Охлажданията на по-скъпите видеокарти обикновено са закрепени с винтове, а на по-евтините  – с пластмасови щипки.

Изчистваме всичкия прах от радиатора и под него. С помощта на парцалче, изчистваме чипа и радиатора от долната страна.

Нанасяме термопаста върху чипа:

Профилактика на видеокарта

Размазваме пастата с малкото пръстче и монтираме обратно добре изчистеното охлаждане.

Захващаме се с процесора. Сваляме много внимателно охлаждането, като се стремим да не счупим нещо. Охлажданията са различни, начинът на захващане също, затова няма снимки. Свалянето при новите цокъли е по-лесно, трябва малко да се помисли.

При свалено охлаждане, нещата изглеждат така:

свалено охлаждане на процесорНа снимката вече съм изчистил старата паста от процесора, затова е чист.  Изчистваме старата паста и премахваме праха от охлаждането и около процесора. За да изчистим добре охлаждането, най-добре е да свалим вентилатора от него.  В радиатора обикновено има набит прах, трябва да го изчистим добре.

Изчистеният радиатор трябва да изглежда така:

охлаждане на процесор - почистено

След като всичко е почистено, нанасяме нова паста:

паста процесор

Размазваме с пръст:

намазан процесор

Монтираме охлаждането, като след това проверяваме дали е захванато добре. Не забравяме да включим захранването на вентилатора в дънната платка.

Добре е да разглобим и да издухаме захранването, за което ще напиша друга статия.

Монтираме останалите, добре  изчистени компоненти. Проверяваме още веднъж да не сме забравили някой конектор, щипка или винт.

Добре е да включим компютъра, преди да сме затворили страничния капак. Освен, че може да си спестим повторно отваряне, ще видим дали всички вентилатори се въртят и дали нещо някъде не закача.

Пускаме компютъра и влизаме в Setup на BIOS. Проверяваме температурата и ако всичко е наред, оствяме машината да зареди операционната си система.  След зареждането, е добре да пуснем натоварващ тест и да проследим измененията на температурата. Ако всичко е както трябва да бъде, можем да затворим страничния капак и да ударим една студена Гъба.

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Windows, Хардуер с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">