Загуба на информация – хард диск, част 2

повреден хард дискРазгледай  Загуба на информация – хард диск, част 1
За начало, нека разгледаме превантивните действия, които трябва да извършваме, за да удължим живота на твърдия си диск и да сведем до минимум риска от повреди в него. На първо място, ако се налага да вадим твърдия диск или ползваме външен такъв, трябва много да го пазим. В никакъв случай не трябва да го изпускаме,  удряме или да го подхвърляме. Не трябва дори да удряме по масата, на която е поставен. Същото се отнася и за всички мобилни устройства, снабдени с твърд диск – лаптоп, нетбук и др. – трябва да ги пазим от сътресения, особено, когато са включени.
Ако преместваме компютъра си , трябва да бъдем внимателни и да не го правим, когато е включен. Тъй като няма как да избегнем преместването на включения си лаптоп, трябва да бъдем особено деликатни – без резки движения и при поставянето върху твърда повърхност, в никакъв случай да не го пускаме от разстояние.
След това, трябва да обръщаме внимание на температурата на системата и дисковете, в частност. Ако температурата на системата и/или на дисковете е висока, трябва да предприемем съответните мерки. Трябва да се погрижим за електрозахранването на системата си – да бъде качествено, а вероятността от неизправности в него да бъде сведена до минимум, чрез разклонители с предпазители, UPS и др. На последно място, но не по важност, не трябва да допускаме магнитни полета в близост до твърдите дискове, като например лепене на бележки с магнити по кутията на компютъра. Добре е да се знае, че високоговорителите също са източник на магнитни полета, поради което е добре да избягваме мощни такива в близост до системата си. В общи линии, това са превантивните мерки, които трябва да има предвид средностатистическия, домашен потребител. В бизнес среда, те могат да бъдат и повече – контрол на въздуха, влажност и др.

Не по-малко важни са мерките, които трябва да вземем, ако въпреки превенцията, твърдият диск се повреди или по някакъв начин ни подскаже, че това скоро ще се случи. Ако от него започнат да се чуват необичайни шумове или бъдем предупредени например от S.M.A.R.T , в никакъв случай не трябва да упорстваме като неандерталци и да се надяваме, че нещата ще се оправят сами. Трябва незабавно да преустановим използването на машината си и да се обърнем към сервиз за компютри. Ако продължим с безсмислени опити, вероятността да съсипем диска така, че да не може да се спаси информацията е почти сто процента. Сигналите за не напълно изправен хард диск могат да бъдат много и най-различни – от бавна работа на машина, до невъзможност за откриване на хард диска.

RAID 1 дисковеРазбира се, превенцията не е достатъчна. Макар и с по-малка вероятност, пак може да възникне повреда, която не зависи от нас, така че, трябва да бъдем подготвени. В какво трябва да се изразява готовността ни? Най-лесният начин да бъдем спокойни за информацията си е да имаме нейно резервно копие. Начините са това са много, като някои изискват по-голяма инвестиция, а други по-малка. Ако информацията ни е малко, можем да минем и без никаква финансова инвестиция – нужно е само да отделим малко време. Какъв начин за резервни копия(backup) на информацията си ще изберем, зависи основно от дейността ни, както и честотата на с която се сдобиваме с нова и важна информация. Какво имам предвид? Ако информацията ни се състои предимно от снимки и не много документи, можем да си позволим да създаваме резервни копия рядко. За целта можем да използваме CD, DVD, външен диск или пощенска кутия. Ако обаче използваме компютъра си за работа и всяка промяна във файловете ни е важна за нас, това не е достатъчно. Ако създаваме резервни копия на външен носител например веднъж седмично, в най-лошия случай, можем да загубим едноседмичния си труд. В такива случаи, освен резервните копия на външен носител, е добре да помислим за RAID. Какво е RAID? RAID e съкращение от Redundant Array of Independent Disks. Накратко казано, информацията ни се записва на повече от един диск, като в най-простия вид, за сигурност, се използва RAID 1, наричан още mirroring. Какво се случва? Както показва името mirror(огледало) , информацията се записва идентично на повече от един диск, в най-простия случай на два. По този начин, ако един от дисковете се повреди, можем да разчитаме на другия и няма да загубим никаква информация. Инвестицията е малка и за средностатистическия потребител се изразява в закупуването на още един хард диск. Това е най-евтиният начин, при който можем да бъдем сигурни, че няма да загубим никаква информация, ако единият ни твърд диск се повреди. Разбира се, съществува риск от повреда на двата диска, природно бедствие, кражба на компютъра и др. и е добре да използваме и някой от гореописаните методи за създаване на резервни копия.

Друг много добър и сигурен метод, освен RAID, който аз използвам е създаването на резервни копия на отдалечена машина. По-този начин, дори да падне бомба на едното място, информацията ще остане на другото. В същото време се спестява разнасянето на устройства, а съществуват и много начини за създаване на бекъпите напълно автоматично – например всяка нощ, всяко първо число на месеца, всяка сряда и много други. За целта използвам ssh протокола и инструмента rsync. Разбира се, може да използва и ftp.
Благодарение на RAID съм спокоен, че няма да изгубя част от работата си и ще мога да подкарам всичко достатъчно бързо, а rsync ми дава сигурност, че дори машината ми да се изпари, данните ми отново са налице.

Разбира се, повредите на твърдия диск далеч не са единствената причина за загуба информация. Потребителската  небрежност и грешки, както и вирусите, са фактори, които също не трябва да бъдат подценявани. Природните бедствия, кражбите и други социални фактори също. Планувам да се спра и на тях, в близко бъдеще.

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Windows, Линукс, Хардуер с етикети , , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">