Загуба на информация – хард диск, част 1

устройство на хард дискЗагубата на ценна информация е една от основните причини да намразим машините трайно. Когато това се случи, пострадалият започва да изпитва носталгия по добрата стара хартия и да кълне всичко електронно. Дали обаче е прав?

Със сигурност не е прав. Не можем да виним машината си за липсата на култура на потребление, която изисква елементарни познания и лесни рутинни действия. За да помогна на потребителите, които имат желание да пазят своята информация, реших да напиша поредица от статии, в които да засегна най-честите причини за загуба на информация, както и да споделя своите виждания относно превенцията на информационните сривове и начините за съхраняване на важните ни данни с по-високо ниво на сигурност. С прости думи – какво трябва да правим, за да сведем до минимум риска от загуба на снимки, документи, чертежи, проекти и др. И ако това се случи, единствената загуба да бъде самият твърд диск, а след като си купим нов, да върнем нещата в доброто старо положение, без безвъзвратно загубена информация.

Нека се върнем към предимствата, които предлагат новите устройства за съхранение на информация. Електронните и магнитните носители поемат все по-голям обем различна информация, като достъпът до нея е лесен и се осъществява бързо. Наред с това, съвременните технологии предлагат достъп до дадена информация от всяка точка на света, която по някакъв начин може да се бъде свързана в глобалната мрежа. Наред с това, в огромните бази се търси лесно и бързо. Това са огромни предимства, стоящи в основата на техническата революция, които дават отражение върху всеки аспект от живота ни. Към днешна дата, всичката тази информация се съхранява предимно на магнитни носители, основно трърди дискове. Независимо дали достъпваме информация от домашния си компютър или от сървър в другия край на света, тя е записана на твърдите дискове на съответното устройства. Към момента , твърдият диск е най-ефективната, енергонезависима памет за целта, но въпреки всичките си предимства, той е далеч от съвършенството и за да сме спокойни за важната си информация, е добре да знаем някои неща.

Да разгледаме накратко устройството на твърдия диск. За повечето хора, хард дискът е кутийка, която по някакъв начин съхранява информация и не се интересуват „какво има вътре“. Този носител се нарича диск, защото информацията се съхранява по магнитен път върху въртящи се с голяма скорост плочи(дискове). Тези плочи са покрити с тънък слой лубрикант и при масовите съвременни дискове, се въртят със скорост 7200 оборота в минута. Дисковете могат да бъдат един или няколко, като при втория случай ги наричаме дисков пакет. Дисковете са нанизани на шпиндел, подобно на CD пластините в кутия и се задвижват от електромотор. Информацията от дисковете се чете и записва от магнитни глави, които се местят радиално по тях. В общи линии, това е схемата на устройството на твърдия диск, като поради все по-големите нужди от плътност на данните, подробностите се променят непрекъснато. Спрях се върху тези неща не защото е нужно да се знаят от всеки, а за да стане ясно колко сложно е устройството на кутийката, която съхранява информацията ни. В този компютърен компонент се съдържа почти цялата механика на машината, а тази механика е чувствителна към механични въздействия, прегряване, поврежда се лесно и се износва. За разлика от повечето останали компоненти на компютъра, тя е много чувствителна към сътресения, дори когато няма директен контакт. Вече се досещате, че повредите в твърдия диск са една от основните причини за загуба на информация.

След като вече стана ясно, че твърдият диск е един нежен и деликатен компонент, който сам по себе си не е особено надежден, можем ли изобщо да разчитаме на него? Разбира се, че можем, но след съответните мерки за сигурност. Твърдите дискове, които използват големите компании на своите сървъри почти не се различават сами по себе си от нашите, но те все пак успяват да съхраняват във времето огромните количества информация, записана на тях. Същото е напълно постижимо и за стандартния домашен потребител, при това без почти никакви инвестиции.

Във втората част на статията, ще разгледам начините за превенция на повредите, възникващи в твърдия диск, както и сигналите на машината ни, за възникващ проблем. Ще разгледам също основните и лесно достъпни методи, за създаване на резервни копия на информацията, записана върху твърдия диск.

Премини към Загуба на информация – хард диск, част 2

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Windows, Хардуер с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">