Нова макаричка – DAM quick shadow

DAM quick shadowМиналата седмица си взех макара D.A.M. Quick Shadow, въпреки не много доброто име на марката напоследък. Не , че ми беше особено нужна, но ми хареса на външен вид и ми се искаше да видя дали наистина макарите от тази марка от детството ми, са чак толкова зле в последно време.
След като я получих, първата ми работа беше да я разчанча и да видя какво има вътре. За съжаление, не направих снимки в разглобено състояние. Устройството на макаричката е простичко и едва ли е проектирана с идеята за дълговечност. За сметка на това, останах изненадан, защото беше доста причилично смазана, за разлика от други макари, които съм разглабял, някои от които, не чак толкова евтини.
Малко железа, графитен корпус и ротор, но за сметка на това, доста лека за размера си.
Като привидно качество, ми напомня за Shimano Nexave и Tica Cambria. Определено отстъпва като качество на Ryobi Excia и Abu Garcia Soron STX, които също имам, което е нормално за тази цена.
Навих и брейд Sufix Performance Braid 10lb/0.20mm. Намотката е добра, на снимката брейдът е малко, защото съм заметнал.
Energoteam rubin spin
Комбинирах я с една изключително евтина пръчка, която взех скоро – Energo Team RUBIN SPIN 2.10 . Няма да пиша друго за пръчката, освен, че цената и е около 30лв и е много приятна.
И така, понеже нямах търпение да чакам по-сериозен излет, се отправих към една от обезрибените кариери до София, за да тествам новата си играчка и воблерите, които дялках наскоро. Макарата се балансира добре с пръчката, чиято предна част на корка е доста дълга и няма как да е в края.
баланс на макара с пръчка
Очаквах макарата да започне да прави проблеми с брейда – бради, влизане под ръкохватката и т.н., но след около 2 часа мятане, даже забравих за нея. Абсолютно никакви проблеми, като през голяма част от времето използвах сравнително тежка въртяща блесна. По-нагоре я сравних с едно Шимано и една Тика, които обаче правеха бради. Безпроблемната работа с брейда си обяснявам с факта, че макарата е нов модел и явно са се погрижили за това – почти всеки спинингист ползва брейд.
Не можах да тествам аванса в реални условия, защото не хванах риба, но при закачки по дъното изсвирваше на момента.
самоделен воблер
В заключение ще кажа, че въпреки, че това едва ли е макарата, която ще служи дълго и вярно, е доста прилична за парите си и поне няма да ви скъса нервите. В комплект с тази пръчка се получи една много добра универсална комбинация, която може да се иползва както с по-леки примамки на река, така и с по-тежки. Аз лично, мисля да си я влача в колата, за да може да я използвам в неочаквани ситуации.

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в От моето ежедневие, Риболов с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">