Искаш да опиташ Линукс? Опитай OpenSUSE 11.4 :-)

Лого на OpenSUSE

Ако си имал макар и малък досег до Linux, то със сигурност си чувал за една от най-разпространените Linux дистрибуции OpenSuse. Ако Linux за теб е нещо съвсем непонятно, пак можеш да прочетеш настоящата статия, като изхождаш от следното: Линукс дистрибуцията, в случая OpenSuse e напълно функционална операционна система, нещо като Windows. Това е в най-общи линии, а след като прочетеш цялата статия, ще ти се изяснят още повече неща.
Всички Linux дистрибуции притежават нещо общо. Това е Linux ядрото. Имат и други общи неща – драйвери, графична среда, набор от програми, но по някои от тях могат да се различават. Съвкупността от Линукс ядрото и всичките останали програми прави една Линукс дистрибуция. Различните Линукс дистрибуции се различават малко или много по програмите, включени в тяг, както и по някои от настройките си по подразбиране.
Ако все още не знаеш, за разлика от Windows, Linux е много гъвкав и може да бъде променен до неузнаваемост от опитния потребител. По този начин, от една линукс дистрибуция, може да се получи друга. Ако разполагаш с достатъчно знания и време, ти също можеш да създадеш своя дистрибуция.
Но да се фокусираме върху дистрибуцията OpenSUSE.
OpenSUSE води началото си от SUSE Linux. SUSE e софтуерна компания, създадена в Германия, а думата SUSE е абривиатура на Software und System Entwicklung, което означава Компания за Софтуерна и Система разработка. SUSE Linux е създаден на базата на една от най-старите и  известни Линукс дистрибуции – Slackware. През 2003 година, софтуерната компания Novell купува SUSE Linux. След версия 10.2 , Novell преименуват SuSE Linux на openSUSE. OpenSUSE e oбществен проект, чиято цел е развитието и документирането на OpenSUSE Linux.
След отегчителните исторически факти, продължаваме по същество.
Много потребители се отказват от инсталация на Linux, защото се страхуват, че няма да се справят. Бъди спокоен, всяка Линукс дистрибуция може да се инсталира без да се премахва наличната Windows инсталация. Ще разполагаш с Dual Boot и при всяко пускане на компютъра ще бъдеш подканен да избереш коя операционна система да се зареди – Linux или Windows.
За да инсталираш OpenSUSE на компютъра си, можеш да го свалиш безплатно от сайта на проекта.
Можеш също да си купиш DVD, като така ще получиш ръководство и 90-дневна безплатна поддръжка по телефон и e-mail. Не се плаши от оригиналния диск, цената е далеч по-ниска от тази на Microsoft Windows.
Можеш да се снабдиш с диск и по друг начин – от приятел, от друго място в Интернет и т.н. В това няма нищо лошо, тъй като OpenSUSE e безплатна.
OpenSUSE може да се инсталира и по други начини, освен от ДВД, но те са за по-напреднали потребители и няма да се спираме на тях. Можеш да прочетеш повече на http://opensuse.org.
Преди да инсталираш Линукс е добре да избереш графична среда. Линукс дистрибуциите могат да се инсталират с различни графични среди, най-разпространените от които са KDE и Gnome.

OpenSUSE с Gnome

Opensuse с KDE

 

Тъй като Linux е текстова операционна система и в някои случаи се използва като такава, KDE и Gnome предоставят на потребителя удобен графичен интерфейс за работа и забавления. Не може да се каже коя от двете е по-добра, и двете си имат привърженици. Графичната среда по подразбиране на OpenSUSE e KDE, поради което ще продължим с нея. Ако по-късно решиш да опиташ Gnome, можеш да инсталираш последния и да го тестваш, без да премахваш наличното KDE и разбира се, без да преинсталираш цялата дистрибуция. Можеш да стартираш системата си с която от двете пожелаеш. Както вече споменах, съществуват и други графични среди, които като цяло са по-опростени. Ако инсталираш Линукс на по-слаба машина, можеш да опиташ LXDE например, която е много бърза и пестелива откъм ресурси, като в същото време е напълно функционална. Но ако искаш да се насладиш на великолепна функционалност и красиви графични ефекти, твоят графична среда е KDE!
Ако вече си сигурен, че искаш да опиташ OpenSUSE и KDE , и разполагаш с инсталационен диск, можеш да прочетеш OpenSUSE 11.4 част 2.

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Линукс с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">