Инсталирай OpenSUSE 11.4 сам!

След като вече си прочел статията общия преглед на OpenSUSE и си се снабдил с инсталационно DVD или си наясно с друг инсталационен източник, можеш да пристъпиш към същинската инсталация. Както вече знаеш, можеш да не загубиш сегашната си Windows инсталация. Едно от големите предимства на OpenSUSE е инструментът YaST(Yet another Setup Tool). Той ще ти бъде безценен помощник по време на инсталацията, както и след това, за различни настройки.

Да започваме!

Вкарай диска в DVD устройството. Рестартирай компютъра си и му задай да зареди от оптичното устройство(DVD). Съвременните дънни платки разполагат с boot menu, от което можеш да избереш откъде да се стартира системата. В него обикновено се влиза с клавишите F8 или F11. Ако дънната ти платка няма boot menu, трябва да влезеш в настройките на BIOS и от там да зададеш компютърът да се стартира от DVD/CD устройството.
След като машината се стартира от диска, ще се покаже следния екран:

Начален екран

Ако избереш първара опция, тя ще продължи да зарежда сегашната ти операционна система от твърдия диск. За да започне инсталацията, избери втората опция, както е показано на скрийншота.

Следва настройката на език и приеменето на лиценза.

Избор на език

Избери своя език, съгласи се с лиценза и продължи към следващия екран.

Избор на местоположение

Намери своето местоположение посредством менюто или направо с мишката.

Следващият екран е за настройка на  датата и часа.

дата, час и ntp сървър

Имаш възможност да избереш ръчно сверяване или синхронизиране с ntp(network time protocol)  сървър.

След този избор, пристъпваме към най-трудната и отговорна част от инсталацията – подготовката на твърдия диск.

Разделяне на диска - избор на начин

В горната част на екрана YaST  ти предлага неговото разделяне на твърдия диск. Той автоматично е открил твоята инсталация на Windows. Ако не си съгласен с това разделяне, можеш да избереш друго. Ако избереш „Edit Partition Setup“, програмата за разделяне на диска ще ти покаже предложението от YaST и ще можеш да го промениш. Ако пък избереш „Create Partition Setup“ ще видиш следващия екран:

Избор на диск

Тук можеш да избереш друг диск, за който да се покаже предложение. Ако избереш „Custom Partitioning(for experts)“ , както името показва, ще трябва сам да се справиш с тази задача. Ако си начинаещ, не го прави.

След разделянето на трърдия диск, ще се покаже екранът за създаване на потребител:

Създаване на потребител

Тук можеш да въведеш имената си, username и парола, с които за в бъдеще ще влизаш в системата. Имаш възможност да чекнеш опцията тази парола да се използва и за суперпотребителя(root), който от Windows знаеш като Administrator. Запомни добре паролата, за да избегнеш бъдещи главоболия;-) Можеш да избереш опцията „Automatic login“, ако не искаш да въвеждаш паролата си при всяко влизане в системата. Ако само ти използваш компютъра си, можеш спокойно да го направиш. Ако се предвиждат още потребители на системата, не го избирай.

Ако не си избрал паролата ти да се използва и за root, ще видиш следващия екран:

root парола

Тук можеш да веведеш друга парола за root(администратор). Ако паролата ти е твърде проста, YaST ще те предупреди за това.

След това, ще се покаже прегледа на всички настройки за инсталацията. Някои от тях вече си направил, но от него можеш да ги промениш.

nastroiki_za_instalacia

Тук отново виждаш как ще бъде разделен диска след инсталацията. Следващата настройка е за boot loader-а. Няма да се спираме на нея, прескочи я. Идва ред на софтуера, който ще се инсталира по подразбиране. Виждаш, че ще се инсталира графичната среда KDE. Тук можеш да не правиш нищо, след инсталацията можеш да добавяш и да премахва програми.

Настройки на инсталацията 2

Местоположението и езикът, които си задал, също се показват тук и можеш да ги промениш. Настройката на датата и часа също. Можеш да промениш и акаунта си, както и root паролата.

Настройки на инсталацията 3

Последното , което виждаш е , че защитната стена ще бъде пусната , а отдалеченият ssh(secure shell) достъп забранен. Ако не знаеш за какво става въпрос, по-добре не ги пипай, по-късно можеш да промениш всички тези настройки. Ако имаш приятел, който в бъдеще може да ти оказва дистанционна помощ, разреши ssh достъпа.

След натискане на бутона „Install“ ще започне самата инсталация.

Инсталация

Тук просто чакаш ;-)

Първо влизане в системата

Честито, вече имаш чисто нова инсталация на OpenSUSE 11.4 с KDE !

С помощта на YaST, можеш да инсталираш още много програми.

Ползвай я с интелект и търпение и тя ще ти се отблагодари ;-)

 

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Линукс с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">