10 начина да отмъстим на компютъра за скъсаните нерви

отмъщение на компютъра

Ако по някаква причина, компютърът ви е вбесил и във вас се поражда желание да го ритнете или ударите, спрете се! Така само ще нараните ръката или крака си, а машината ще продължи да си работи безнаказано. Предлагам на вниманието ви 10 начина за отмъщение, без използване на вандалски приоми.

Внимание! Не правете това у дома! Описаните действия могат да бъдат извършвани само в сервиз за компютри. Авторът  е безотговорен човек и иска да си остане такъв.

1. Да му прегреем процесора!
Малък като габарити, но изключително важен за цялостната функционалност на системата, централният процесор е една добра цел, която трябва да бъде поразена. Разбира се, можем просто да махнем захранването, но така няма да се насладим достатъчно на удоволствието от отмъщението.
За да изпълним плана си, ще имаме нужда от парче гума, дебела 1-2mm, топка памук или още по-добре вълна, а също така, от супена лъжица пясък. Да се захващаме за работа.
Сваляме внимателно охлаждането на процесора, за да не му причиним бърза и безболезнена смърт. Изчистваме добре термопроводящата паста от процесора и радиатора. Тя му помага да се охлажда и трябва да бъде отстранена! Откачаме вентилатора от охлаждането. Ако има много прах – внимаваме да не го премахнем. Натъпкваме внимателно памука/вълната в радиатора на оглаждането, като си помагаме с тънка отвертка, за да влезе възможно най-дълбоко. След като вкараме колкото се може повече памук/вълна, се заемаме с вентилатора. Сваляме всички лепенки от него и се опитваме да стигнем до оста и втулката/лагерчето. Ако е трудно, допустимо е напъване, но без да го чупим съвсем. След като получим достатъчно достъп, внимателно сипваме от пясъка, като се стремим възможно най-много да влезе вътре. Връщаме вентилатора върху радиатора, като притискаме с него стърчащия памук, който предвидливо сме оставили в повече. Връщаме се при процесора и поставяме парчето гума, върху откритата част.  Монтираме охлаждането, така че гумата да остане между него и процесора. Затваряме кутията. Ако искаме още повече сигурност, можем да облечем кутията в стар вълнен пуловер или да я поставим в голям найлонов плик.
Пускаме компютъра и влизаме в BIOS, ако ни позволи.  Ако има опции за алармиране или гасене на компютъра при определена температура, опитваме да ги изключим или ги слагаме на максимална стойност. Рестартираме и се наслаждаваме на неговата безпомощност.

2. Да накажем хард диска!
Твърдият диск е лесен за повреждане компонент, може да се развали, ако просто го изпуснем на земята. Но ние няма да постъпим така, а ще го накажем по изключително коварен и долен начин. За целта, имаме нужда от фулмастер, бормашина, пирон с по-голяма глава и клещи. Монтираме на бормашината бургия, с диаметър една идея по-голям от този на пирона. С помощта на фулмастера, отбелязваме кръстче на 3-4см от оста, около която се върти дискът. С помощта на бормашината, пробиваме отвор на отбелязаното място, като преминаваме целия корпус на твърдия диск. Вкарваме пирона в получената дупка, а с помощта на клещите, закривяваме частта от него, която се подава отдолу. Опитваме да го извадим с голи ръце, ако успеем, имаме нужда от по-голям и дебел пирон. След като пиронът е фиксиран така, че да не може да се извади, монтираме хард диска обратно в конфигурацията. Палим цигара, пускаме компютъра и му се подиграваме, как не може да зареди операционната си система, защото дискът няма как да се завърти.

3. Малко ток по мрежата
Този начин ще бъде интересен не само за озлобените потребители, но и за любознателните ентусиасти, които биха искали да симулират природно бедствие, в естествена среда. За целта, имаме нужда от стара нощна лампа, от тези, които се намират по кашоните и мазета. Ако не намерим такава, можем да използваме всеки друг електроуред, с прекъсвач на самия кабел. Имаме нужда също от един пач кабел, ножица и нещо за оголване на жици, може и запалка. Взимаме лампата/електроуреда и отрязваме кабела възможно най-близо до самия уред.  Заголваме двата проводника. Отрязваме едната букса на пач кабела и заголваме всички жици. Започваме да омотаваме жиците на електоуреда с тези на пач кабела, по произволен рандъм начин, както ни харесва и намерим за добре. Единственото условие е да не остане свободна жица. Вкарваме RJ45 буксата, която оставихме на кабела в интегрираната на дъното мрежова карта. Включваме щепсела на предварително загасената лампа в контакта и сме почти готови. Сядаме удобно, натискаме копчето на прекъсвача и се надяваме на възможно най-големи поражения.

4. Графитът проводник ли е?
Да не губим време, а да си отговорим по-бързо на въпроса. Купуваме си от книжарницата, голямо количество графитни моливи. С помощта на макетно ножче, ги цепим на две и изваждаме графитите. Пак с помощта на ножчето, ги настъргваме, така че да се получи хомогенен прах. Можем да ги смелим и в мелничка за кафе. Полученият прах слагаме в солница с по-големи отвори. Отваряме кутията и сваляме всички компоненти, които са на слотове и процесора. Поръсваме обилно сокета на процесора, както и всички слотове с помощта на солницата. Връщаме компонентите по местата им. Ако в солницата е останал графитен прах, поръсваме и дънната платка. За по-добър ефект, можем да разглобим захранването и да поръсим и него. Пускаме компютъра и ако загасне, продължаваме да го пускаме, докато не получим отговор на въпроса.

5. Да изкараме звездички на монитора!
Това е един много лесен и достъпен за всеки начин, който може да се използва за  издевателство над машината. Не се нуждаем от почти никакви инструменти, а необходими материали няма в условието. Изваждаме видеокартата от слота й и внимателно сваляме охлаждането й. Не само вентилатора, защото компютърът може и да не го усети, а цялото охлаждане – алуминиево или медно. Избърсваме чипа и за всеки случай, залепяме върху него парче изолирбанд. Връщаме видеокартата на мястото й без охлаждане. В зависимост от картата, може да мине различно време, докато усетим ефекта от процедурата.

6. Да затворим ЦД-то завинаги
Ако CD/DVD устройството на компютъра ни не чете някои дискове, можем поне да го затворим завинаги, за да не се изкушаваме да пробваме отново и отново. За целта имаме нужда от тубичка добро лепило и един диск. Намазваме обилно диска с лепило и го поставяме в устройството. Намазваме и леглото на диска, включително и отстрани. Затваряме устройството, прочитаме времето за съхнене на тубичката и изчакваме поне толкова.

7. Да изкъртим малко кондензатори!
Сигурно сте забелязали шарените цилиндри, които стърчат като гъби от дънната платка? Това са кондензатори и те навярно са поставени там, защото платката има нужда от тях, за да функционира правилно. Ние ще се възползваме от този факт.Ще се учудите, колко лесно можете да си наберете една шепа от тези цилиндърчета. Просто ги хващате с ръка един по един и започвате да ги въртите обратно на часовниковата стрелка, докато ви останат в ръката. Разбира се, може да ги въртите и по посока на часовниковата стрелка, но така няма да бъде коректно спрямо посоката за развиване на винт.

8  Колко мед има в жиците?
Колкото и невероятно да звучи, успоредно с разрушаването на машината си, можете да изкарате и някой лев. За целта вземете едни здрави резачки и изрежете всички жици, които видите, възможно най-близо до мястото, от което се подават. Ако искате да бъдете прецизни, отстранете пластмасовите конектори от жиците, където има такива. Съберете ги на купчинка, полейте ги с една супена лъжица бензин или нафта и ги запалете. Оставете ги да горят, докато изолацията им изчезне. Не е за вярване, но е останала само мед, за която всеки клошар може да ви завиди! По-напредналите рушители, могат да свалят и медната тел от намотките, както и да разглобят захранването, за да съберат още жица и намотки.

9. Да оставим захранването да почине.
Ако захранването на машината ви създава проблеми, защо не го уволните от системата? Как да го направите? Ами много лесно. Извадете захранващия кабел от захранването, отрежете конектора и оголете жиците на кабела. Стоп! Забравих да предупредя да извадите щепсела от контакта, дано не е късно… Оголените жици вържете някъде на дънната платка, най-добре на маса. Като включвате щепсела в контакта, не гледайте към компютъра и не се дръжте за него!

10. Да минем под северния мост, за да видим как изглежда отдолу.
В тази точка, освен, че ще съсипем тотално машината, ще сътворим и нещо полезно. Ако не знаете какво е това северен мост, просто си изберете някой чип на дънната платка, който ви харесва на външен вид. По-нататък, ще стане ясно защо. Намерете една духалка за горещ въздух, от тези, с които се сваля стара боя. Започнете да нагрявате чипа, който сте си харесали, като същевременно, се опитвате да го избутате нагоре, като подпъхнете фина плоска отверка. Друг вариант е да свалите дънната платка и да я нагрявате от обратната страна, точно под чипа. С удивление ще забележите, как в един момент чипът ще се отлепи! Не бързайте да го пипате, защото е горещ. След като изстине, в единия му ъгъл пробийте малка дупка. От така получения чип, можете да си направите красив и оригинален ключодържател, на който ще виси вашия трофей. А с компютъра не се занимавайте, той вече не става за нищо.

Първа забележка: Ако си стигнал дотук, значи машината ти все още работи.  Или си  се уплашил, или не си разбрал нищо от горенаписаното. И в двата случая, вместо машината, е добре да накажеш себе си!

Втора забележка: Това вече е краят. Ако си стигнал до него, значи  имаш чувство за хумор. А, ако си се посмял, сподели статията с приятели във фейсбук, като по този начин ще помогнеш и на автора.

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в От моето ежедневие, Разсъждения, Смях, Хардуер с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">