Онлайн книжарница за стари книги


Тъй като съпругата ми обича да се занимава със стари книги и постоянно купува нови от всевъзможни места, решихме че е добре хобито и да носи и някакви малки приходи. А и да не носи приходи, поне загубите да са по-малки ;-)
Като цяло бях, а и все още съм, доста скептично настроен. Кой купува книги, при това стари и стойностни, в държава като нашата? Тук се вихри чалга и малкото хора, които биха чели подобни книги, най-вероятно нямат кой знае колко излишни средства. Електронните четци за книги, таблетите и лаптопите навлизат все повече в ежедневието ни и аз лично предпочитам да използвам нещо такова за четене.
Въпреки това, реших да инвестирам малко време в изработката на опростена онлайн книжарница за стари книги. Започнах от изработката на лек и удобен итерфейс, през който тя да започне да вкарва книгите в базата данни, да качва снимки на кориците, да пише информация за авторите и т.н. Използвах някои скриптове от предишни проекти, други написах и всичко стана доста бързо.
Докато тя вкарваше книгите си, отделях по няколко часа седмично и направих дизайна и самия сайт.
Когато бройката на въведените книги нарастна достатъчно и се получи някакво съдържание, решихме да не чакаме повече и да пускаме онлайн кницжарницата. Още не бяхме избрали домейн, но накрая се спрахме на knijarnica.net , за да бъде по-универсално, ако в бъдеще реши да се занимава не само със стари книги, а и с нови такива. Друг вариант беше stari-knigi.net, но поради тази причина отпадна.
Регистрирахме домейна и пуснах сайта. Все още не съм му правил никаква SEO оптимизация. Регистрирах го единствено в 4-5 от най-големите БГ директории.
Ако от този проект се получи нещо, макар и малко, ще бъда много доволен, защото това ще означава, че все още у нас се чете нещо различно от жълти вестници и други пошли четива.

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Онлайн проекти с етикети , , , . Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.