Настройка на VPN връзка

Тъй като често ми се налага да обяснявам на клиенти и приятели как да настройват VPN връзка под Windows XP, реших да напиша настоящото ръководство.

Въведение

Какво е VPN(Virtual Private Network) ?

Най просто казано VPN е сигурна връзка, изградена върху публична мрежа, каквато е Интернет. В настоящото ръководство ще настроим VPN връзка от  персонален компютър, намиращ се в прозволна точна на вселената и свързан в Интернет към предварително инсталиран и настроен сървър, намиращ се в офис. След настройка на връзката и автентикация , ще се игради VPN тунел, през който ресурсите на локалната мрежа в офиса ще бъдат достъпни, все едно сме там.

VPN връзка се използва и от някои доставчици на Интернет.

VPN протоколи

Съществуват различни VPN протоколи, като в случая съм се спрял на PPTP(Point-To-Point Tunneling Protocol) , не защото е най-добър, а защото е един от най-широко използваните, част е от M$ Windows и клиентската машина няма нужда от инсталация на допълнителен софтуер.  На сървъра е инсталиран и настроен Poptop, open source имплементация на pptp за Linux.

Изграждане на връзката

За да изградим VPN връзката от произволна точка в интернет, трябва да разполагаме с публичния IP адреса на сървъра, домейн име, което е асоциирано с него или hostname с TLD домейн. Т.е., трябва да можем да го достъпим, независимо от начина.

Трябва също да разполагаме с име и парола, за пример в настоящото ръководство ще използваме user и password.

Да започваме.

Кликаме бутона start на windows , избираме run и в полето пишем ncpa.cpl :

Пускане на мрежови връзки

Натискаме ОК и виждаме мрежовите връзки на машината:

За да настроим нова връзка, избираме от лявото меню Create a new connection , на фигурата е оградено в червено. Даваме next, след което избираме тип на връзката.

 

тип на връкзата

Избираме втората опция Connect to the nerwork at my workplace и даваме next, след което правим следващия избор:

избиране на VPN

Избираме втората опция Virtual Private Network connection и даваме next. Отваря се прозорец, в който трябва да въведем име на връзката:

име на VPN връзката

Избираме име на връзката, например office.  Това име няма значение за връзката, но по него ще я разпознаваме сред другите връзки на компютъра ни. Избираме next, след което трябва да въведем IP адреса или името на сървъра, по което е достъпен в интенет(напр. office.moiatdomain.com)

 

Избиране на IP адрес или hostname

Въвеждаме адрес/име, след което избираме next. Вече сме към края:

край

Добре е да сложим отметка на Add a shortcut to this connection to my desktop. Кликаме Finish, след което вече можем да изградим връзката:

Изграждане на VPN връзката

Въвеждаме името и паролата и ако искаме повече да не го правим, слагаме отметка на Save this username and password to the following users. Ако искаме всички потребители на компютъра да могат да се свързват, избираме втората опция.

 

Ако всичко е направено както трябва, връзката трябва да се изгради.

Важно: препоръчително е използването на сигурна парола, която не трябва да пишем на листчета, в телефон и т.н. Ако злонамерено лице се сдобие с акаунта ни, ще получи достъп до локалната ни мрежа. Не се препоръчва изграждането на VPN връзка от произволни компютри, тъй като акаунтът ни може лесно да бъде откраднат. Използвайте сигурна парола, съдържаща достатъчен брой символи, като се опитвайте да включите в нея цифри, главни и малки букви, подчертвки и др. В никакъв случай не използвайте за парола името на детето си или на  домашния любимец, или qwerty13 :-)   И да, сложните пароли се забравят, но по-добре Вие да я забравите, отколкото друг да я узнае.

Забележка: тези настройки са общи, а в зависимост от конкретните настройки на сървъра може да има и други. Достъпът до отдалечените ресурси също може да се различава.

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Windows, Мрежи и сървъри с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">