Десет причини за избор на ГНУ/Линукс за операционна система

1. Линукс е свободен и Вие можете да го използвате като свободно, без да плащате
Linux е базиран на софтуер с отворен код и повечето дистрибуции могат да се използват безплатно. Инсталация на GNU/Linux  може да се направи от CD, DVD, USB флаш диск, онлайн и др.
Съществуват и комерсиални дистрибуции(SLES, SLED, RHEL и др.), но дори и те се базират на Linux ядрото, което се разпространява под GPL линенз.
В някои случаи нещата са по-комплицирани, но важното в случая е , че Вие можете да изтеглите и инсталирате много Линукс дистрибуции напълно безплатно, като при това можете да обновявате(ъпдейтвате) дистрибуцията онлайн, отново безплатно.

2. Линукс е стабилен и сигурен
Линукс е unix-подобна операционна система, а unix семейството е старо и в много отношения се доближава до съвършенството. В основите на unix-подобните системи е залегнала стабилността и са проектирани за голяма сигурност. На прост език, това означава много по-малко бъгове, по-малко дупки в сигурността, а на още по-прост – край на сините екрани, вирусите и много други.

3. Край на вирусите
Сигурно сте чували, че под Linux няма вируси. На практика е почти така. Причините за това са много и няма да ги коментираме тук, но бъдете сигурни, че ако използвате Линукс, ще забравите какво е това вирус.

4. Край на рестартите
Всеки, който е инсталирал Windows и програми за него, знае колко досадно е, когато след почти всяка инсталация се налага рестарт на системата. При Linux  рестарт почти никога не се налага. Изключение прави инсталацията на ново ядро(kernel)

5. Лесна инсталация на нови програми
Навярно сте чували митовете за трудната инсталация на програми под Линукс? Това отдавна не е така. Почти всички софтуерни пакети се инсталират онлайн, с един-два клика на мишката. Искате плеър за филми? Избирате категория мултимедиа, избирате желания плеър и той се инсталира за секунди, без да изтегляте нищо ръчно и да стартирате инсталатори.

6. Избор на дистибуциия и графична среда
Имате възможност да изберете своята Linux дистрибуция измежду десетки такива. А след като я изберете, можете да изберете графична среда, която най-много ви допада. След като изберете графична среда можете да я персонализирате с хиляди теми, стилове, декорации на прозорците и др.

7. Линукс е много гъвкав
Можете да го промените до неузнаваемост, според нуждите си. Нещо абсолютно непосилно за Windows.

8. Много добра документация.
Стига да имате желание да четете, в интернет има толкова много документация, че няма да ви стигнат няколко живота да я прочетете. Linux  потребителите обичат да споделят знанията си и го правят добре, по най-различни начини.

9. Добро управление на системните ресурси
По същество, на операционната система се пада ролята на мениджър на системните ресурси. За разлика от други операционни системи, unix и unix-подобните, в това число и Линукс, се справят много добре с тази задача. Linux е масово използван, като сървърна операционна система – сегмент, при който доброто управление на ресурсите и стабилността са от особено значние. Повечето хостинг компании избират Linux за своите сървъри. Linux е операционната система на почти всичките топ 500 суперкомпютри.

1o. Бъдеще
Сигурно знаете за големия успех на Андроид, сред мобилните устройства. А знаете ли, че ядрото на Андроид се базира на Линукс ядрото, което стои в основата на още много и най-различни устройства – от малки и мобилни, до суперкомпютри. И в бъдеще, когато почти всяко устройство на практика ще бъде компютър, Линукс ще намери много нови приложения, поради своята гъвкавост и отворен код.

11. Нещата са такива, каквито са
Терминологията в Линукс е много по-истинска и отговаряща на компютърните технологии. Липсват много от условностите в Windows, създадени за да улеснят потребителите, но правещи ги неграмотни.

Все пак, за момента, Линукс няма да Ви свърши работа, ако спадате към една от следните групи:

1. Работите със специализиран софтуер, без алтернатива.

2. Вие сте запален геймър

3. Скарани сте с компютъра и не искате да се учите на нищо ново

4. Ползвате устройства, които не работят под Линукс

5. Не обичате да четете

© 2011, Ваньо Контев. Всички права запазени. Копирането на статията е разрешено само с връзка към първоизточника!

Публикувано в Линукс с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">